Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2015

Τι ήταν τελικά το άστρο της Βηθλεέμ;


Θαύμα της ανθρώπινης πίστης ή...

Σε όλους μας είναι γνωστή η ιστορία με τους τρεις Μάγους όπου ένα ολόλαμπρο αστέρι τους οδήγησε στην Βηθλεέμ για να προσκυνήσουν τον νεογέννητο Βασιλιά των Ιουδαίων, τον Μεσσία. Υπήρξε στ` αλήθεια το αστέρι αυτό, ή είναι απλά ένα ωραίο παραμύθι;

Έχουν περάσει 2000 χρόνια από την εμφάνιση του "άστρου" και μέχρι σήμερα δεν μπορεί να δοθεί μια πλήρως τεκμηριωμένη επιστημονική εξήγηση.

Σύμφωνα με έρευνες ο Χριστός γεννήθηκε πιθανότερα το έτος 7π.χ. Κατά τον Ηρόδοτο οι " τρεις μάγοι" ήταν ιερείς από στην Περσία που ασχολούνταν με τον αποκρυφισμό και την αστρολογία. Η παράδοση λέει ότι είχαν δει ένα άστρο στην ανατολή, απερίγραπτα μεγάλο που τους έδινε το μήνυμά ότι ένας Μεσσίας πρόκειται να γεννηθεί.

Το άστρο αυτό αναφέρεται μόνο από τον Ευαγγελιστή Ματθαίο όπου κατά αυτόν ήταν ένα διακριτικό σημάδι,  μήνυμα μόνο για αυτούς που έψαχναν. Ενώ ο σοφός Ωριγένης ήταν ο πρώτος που συνέδεσε την παρουσία του άστρου με κάτι το φυσικό , όπως π.χ. η εμφάνιση ενός τεράστιου κομήτη.

Ο κομήτης του Χάλεϊ που εμφανίζεται στον ουρανό κάθε 75 χρόνια αν υπολογιστεί σωστά συμπίπτει να εμφανίστηκε γύρω στο 6π.χ. άρα  πιο νωρίτερα από την γέννηση του Χριστού.

Μια άλλη άποψη είναι η τριπλή σύνοδος που είχαν κάνει ο Δίας με τον Κρόνο στον ουρανό κοντά στον αστερισμό του Υδροχόου. Πολλοί αστρολόγοι πιστεύουν ότι μάλλον η προσέγγιση αυτή είναι η πιο σωστή και κάνοντας τους υπολογισμούς τους δείχνει την γέννηση του Χριστού τον Αύγουστο ή το Σεπτέμβριο του 7π.χ. όμως δεν έχουν κανένα τρόπο να υπολογίσουν την ακριβή ημέρα αλλά θα μπορούσαν να πάρουν σαν δεδομένο την ημέρα κατά την οποία ο Δίας και ο Κρόνος ήταν στον ουρανό όλη την νύχτα, δηλαδή την 15η Σεπτεμβρίου το 7π.χ.

Σύμφωνα με τον Αμερικανό αστρονόμο Μάικλ Μόλναρ η αστρολογία τα πρώτα χριστιανικά χρόνια θεωρείτο ειδωλολατρεία, αφού αψηφεί την πίστη σε ένα Θεό. Η θεωρία ότι τα άστρα κυβερνούν την μοίρα μας ήταν κάτι το εντελώς αμαρτωλό, παρόλο που στην ιστορία της γέννησης του Χριστού βάλανε το ολόλαμπρο αστέρι, έτσι οι πρώτοι Χριστιανοί φρόντισαν να "θάψουν"την αστρολογική ιστορία της τότε εποχής και  να την αφήσουν καλά ξεχασμένη.

Οπότε είναι δύσκολο σήμερα να γίνουν οποιεσδήποτε αστρονομικές και επιστημονικές παρατηρήσεις αλλά και έρευνες για πια ουράνια γεγονότα συνέβησαν την εποχή εκείνη.

Το σίγουρο της όλης υπόθεσης είναι ότι η ιστορία με το "Άστρο της Βηθλεέμ" εξακολουθεί να μαγεύει μικρούς και μεγάλους και ακούμε με δέος κάθε Χριστούγεννα το ίδιο "παραμύθι"!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου