Τετάρτη 3 Ιουλίου 2013

ΙΝΔΙΑΝΟΙ: Ρέκβιεμ για έναν κόσμο που χάθηκε


Μολονότι με τον όρο «ινδιάνοι» ουσιαστικά αναφερόμαστε στους γηγενείς λαούς που ζούσαν στην Αμερική πριν  απ’ την ανακάλυψή της απ’ το Χριστόφορο Κολόμβο, ωστόσο η συγκεκριμένη ονομασία είναι λάθος.

Κι αυτό, γιατί την «ταμπέλα» αυτήν την έλαβαν ύστερα από λανθασμένη εκτίμηση του τελευταίου πως και καλά έφτασε μέχρι τις Ινδίες, γεγονός που ώθησε υστερόχρονα τον υπόλοιπο κόσμο να ενστερνιστεί και να υιοθετήσει αυτήν την λέξη, δίνοντας έτσι συνέχεια στο… λάθος.

Αυτό που ελάχιστα είναι γνωστό, είναι πως ο ίδιος ο Χριστόφορος Κολόμβος φρόντισε από μόνος του να συμβάλλει τα μέγιστα στα μαρτύρια που έμελλε να υπομείνουν οι ιθαγενείς του «Νέου Κόσμου», καθώς περίπου 250.000 μέλη της φυλής Arawaks που ήρθαν σε επαφή μαζί του υποδουλώθηκαν. Υπολογίζεται μάλιστα, πως μέχρι το έτος 1550, από τη συγκεκριμένη φυλή είχαν καταφέρει να επιβιώσουν μόλις 500 άτομα, ενώ γύρω στο 1650 είχαν εκλείψει όλοι.

Το διάστημα ανάμεσα στον 15ο και τον 19ο αιώνα έχει καταγραφεί στα χρονικά ως η πλέον μαύρη στην ιστορία των ινδιάνικων λαών, αφού πέρα από τα συνήθη φαινόμενα σκλαβιάς και τις σφαγές, οι αρρώστιες που μετέφεραν οι αποικιοκράτες από τη «Γηραιά Ήπειρο» στην Αμερική (ιλαρά, τύφος κ.τ.λ.), τους χτύπησαν σαν μάστιγα. Όπως ήταν λογικό, το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν είχε αναπτύξει άμυνες που να μπορούν να προστατέψουν τον οργανισμό τους, με συνέπεια ακόμη και (θεωρητικά απλές) ασθένειες σαν την ανεμοβλογιά να τους θερίσουν!

Όσον αφορά τους περίφημους Apache (Απάτσι), λέγεται πως παραδοσιακά ήταν ένας από τους πλέον δυνατούς λαούς της Αμερικής, που ανέκαθεν έτρεφαν μια τεράστια έχθρα απέναντι στους λευκούς, εξ ου και οι ιστορίες για τα… σκαλπ. Μάλιστα, βάσει των μαρτυριών του αμερικάνικου στρατού, που ύστερα από μια πληθώρα μαχών μαζί τους είχαν καταλάβει περί τίνων πρόκειται, οι Apache ήταν «γενναίοι και τρομεροί πολεμιστές, αλλά και πολύ χαρισματικοί και επινοητικοί σε θέματα πολεμικών τακτικών και στρατηγικής».




Παρόλο που μέχρι στιγμής δεν έχει εξακριβωθεί με απόλυτη σαφήνεια η ανάπτυξη των ιθαγενών πληθυσμών της Αμερικής, οι περισσότεροι επιστήμονες, κατέληξαν στο πόρισμα πως η ιστορία τους ξεκίνησε πριν από τουλάχιστον 12.000 χρόνια (σ.σ.: άλλοι κάνουν λόγο για 15-20.000 χρόνια πριν), με κάποιους πληθυσμούς που μετανάστευσαν από τη Σιβηρία.

Γενικά, πάντως, με την «μπούκα» της Ευρώπης στην Αμερική, λογίζεται πως περισσότεροι από 100 εκατομμύρια (!) ινδιάνοι έχασαν τις ζωές τους, με τους λευκούς αποικιοκράτες να προσθέτουν άλλο ένα παράσημο κτηνωδίας στο άδειο από καρδιά στήθος τους.

Ο πιο γνωστός -στα εδάφη του δυτικού κόσμου- Apache, είναι ο Geronimo (Τζερόνιμο), ηγέτης της φυλής Chiricahua Apache, ο οποίος πρόβαλλε σθεναρή αντίσταση στον επεκτατισμό του στρατού των ΗΠΑ για περισσότερα από 25 χρόνια. Προτού παραδοθεί τον Σεπτέμβριο του 1886 στους εχθρούς, ο Geronimo είχε καταφέρει  μαζί με τους συντρόφους του να  δημιουργήσει έναν τεράστιο μύθο γύρω από το όνομα των Chiricahua. Ήταν μια από τις τελευταίες μεγάλες ομάδες των ανεξάρτητων ινδιάνων πολεμιστών που αρνήθηκαν ν’ αναγνωρίσουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ στην αμερικάνικη Δύση.






ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου