Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

Αντιδρά η επιστημονική κοινότητα για τον "πάπυρο του Ιησού"



Ο Ρότζερ Μπάγκναλ, διευθυντής του Ινστιτούτου για τη Μελέτη του Αρχαίου Κόσμου, εξέφρασε την πεποίθηση ότι ο πάπυρος, τον οποίο η Κινγκ ονομάζει "Το Ευαγγέλιο της Συζύγου του Ιησού", είναι αυθεντικός.
Όμως το κομμάτι του παπύρου με διαστάσεις 3,8 εκ. Χ 7,6 εκ. το οποίο είναι κίτρινο-καφέ και σε κακή κατάσταση, πρέπει να εξεταστεί από τους ειδικούς. Αυτό που προκαλεί μεγάλο ενδιαφέρον είναι η χημική σύσταση του μελανιού.

Ο πάπυρος ανήκει σε ανώνυμο συλλέκτη, ο οποίος επικοινώνησε με την καθηγήτρια Κινγκ για να τον βοηθήσει να το μεταφράσει και να το αναλύσει. Ο ίδιος πιστεύει ότι ανακαλύφθηκε στην Αίγυπτο ή ίσως στη Συρία.

Η Αμερικανίδα επιστήμονας επισήμανε πως "η χριστιανική παράδοση προέβαλε μόνο εκείνες της φωνές που ισχυρίζονταν ότι ο Ιησούς δεν είχε παντρευτεί ποτέ. Το ευαγγέλιο αυτό δείχνει πως κάποιοι είχαν αντίθετη άποψη".

Η ανάλυση του παπύρου από την Κάρεν Κίνγκ θα παρουσιαστεί τον Ιανουάριο του 2013 στην Θεολογική Επιθεώρηση του Χάρβαρντ.





Σε κάθε περίπτωση, η δημοσιοποίηση της είδησης έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

Όπως αναφέρει το bigstory.ap.org, o Stephen Emmel, καθηγητής Κοπτολογίας στο Πανεπιστήμιο του Muenster, αμφισβήτησε εξ αρχής τη γνησιότητα του εγγράφου. "Το κείμενο δε θυμίζει επ' ακριβώς το κοπτικό αλφάβητο στο οποίο υποτίθεται ότι είναι γραμμένο", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παρόμοιες αντιδράσεις προήλθαν και από τον ερευνητή παπυρολόγο, Alin Suciu του Πανεπιστημίου του Αμβούργου. "Η γραμματοσειρά δε δείχνει να είναι αληθινή", ανέφερε, συγκριτικά με αντίστοιχα κείμενα του τέταρτου αιώνα, απ' όταν και χρονολογείται.

"Έχουμε πολύ δουλειά μπροστά μας για να εξακριβώσουμε την αυθεντικότητα. Το θέμα δε χρειάζεται να παίρνει τέτοιες διαστάσεις", συμπλήρωσε ο ίδιος.

Από μέρος του, ο Wolf-Peter Funk, καθηγητής γλωσσολογίας και αναλυτής της Κοπτικής γλώσσας, εξέφρασε αντίστοιχες ενστάσεις, αναφέροντας πως ο συγκεκριμένος πάπυρος χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου