Παρασκευή 7 Σεπτεμβρίου 2012

Δέντρα από το φεγγάρι


Η αποστολή «Apollo 14» πήρε 500 σπόρους δέντρων στη Σελήνη και τους έφερε πίσω. Οι περισσότεροι φύτρωσαν και φυτεύτηκαν σε διάφορα σημεία – κανένας όμως δεν σημείωσε πού ακριβώς.
   
Από όλα τα είδη της Γης, ποιο έχει δει τους περισσότερους εκπροσώπους του να πηγαίνουν στο φεγγάρι; Δεν είναι οι άνθρωποι.

Τα βακτήρια θα μπορούσαν να διεκδικήσουν αυτή την πρωτιά, ένας εξίσου ισχυρός υποψήφιος θα μπορούσε όμως να είναι μια ατρόμητη ομάδα δέντρων. Νομίζετε ότι ξέρουμε πού μεγαλώνουν τώρα. Και όμως όχι.

Το 1971 οι επιστήμονες της αμερικανικής Δασολογικής Υπηρεσίας είχαν την περιέργεια να δουν αν ένα ταξίδι στο Διάστημα θα επηρέαζε την ανάπτυξη των σπόρων.

Στράφηκαν στον αστροναύτη της αποστολής «Apollo 14» Στιούαρτ Ρούζα, ο οποίος είχε εργαστεί ως δασοπυροσβέστης στην υπηρεσία. Αυτός πήρε μαζί του στη Σελήνη περίπου 500 σπόρους από έλατα, συκομουριές, κόμμι και πεύκα.

Επιστρέφοντας σχεδόν όλοι οι σπόροι είχαν φυτρώσει. Τα δέντρα δόθηκαν ως δώρα σε αμερικανικές Πολιτείες, καθώς και σε ξένα κράτη, όπως η Ελβετία, η Βραζιλία και η Ιαπωνία.


Κανένας όμως δεν σημείωσε πού φυτεύτηκαν.

Ο Ντέιβιντ Γουίλιαμς του Κέντρου Διαστημικών Πτήσεων Γκοντάρ της NASA στο Μέριλαντ αποφάσισε να τα βρει.

Εχει εντοπίσει περισσότερα από 80, εκ των οποίων 65 εξακολουθούν να ζουν σε 22 αμερικανικές Πολιτείες και στη Βραζιλία.

Ενας από τους εναπομείναντες ξεχασμένους σεληνιακούς εξερευνητές μπορεί να μεγαλώνει σε κάποιον κήπο δίπλα σας.



ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου