Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2012

Βρετανία: Η γενετική τροποποίηση στο μικροσκόπιο


Σε μια εποχή όπου οι γενετικές παρεμβάσεις μέσω ενός συνδυασμού του DNA των γονιών και ενός θηλυκού-υγιούς δότη, θα μπορούσαν να προλάβουν πιθανές γενετικές ασθένειες για το έμβρυο, στη Βρετανία ο κυβερνητικά αρμόδιος για τα θέματα γονιμότητας εξετάζει το αν και κατά πόσον οι Βρετανοί διάκεινται θετικά ή όχι σε τέτοιου είδους πρακτικές.


Με τις τεχνικές αυτές δημιουργούνται έμβρυα εξωσωματικής γονιμοποίησης τα οποία φέρουν το DNA και των δύο γονιών αλλά ταυτόχρονα και αυτό του υγιούς θηλυκού δότη με μία μορφή γενετικής τροποποίησης η οποία περνά το DNA του δότη και στις μελλοντικές γενιές.

Τα νομικά κωλύματα στη Βρετανία που απαγορεύουν τέτοιου είδους γενετική παρέμβαση στα έμβρυα μπορούν να καμφθούν μέχρι τις αρχές του επόμενου έτους οπότε και αλλάζει ο σχετικός νόμος.

Στη Βρετανία ζουν περίπου 12.000 άτομα με ασθένειες που οφείλονται σε γενετικές δυσλειτουργίες εξαιτίας αλλοίωσης των αποθηκών ενέργειας των κυττάρων, γνωστές και ως μιτοχόνδρια. Στα μιτοχόνδρια ρυθμίζεται το πώς θα χρησιμοποιήσει την ενέργειά τους τα κύτταρα μέσω του DNA ενώ στον πυρήνα του κυττάρου ρυθμίζεται η εμφάνιση του ατόμου και τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του.

Επομένως μια σειρά ελαττωματικών μιτοχονδρίων μπορούν να προκαλέσουν πληθώρα διαταραχών επηρεάζοντας τα πιο «ενεργοβόρα» όργανα του ανθρώπου όπως τον εγκέφαλο, τη καρδιά και τους μυς. Στατιστικά ένα στα 200 άτομα φέρουν κάποια μορφή μιτοχονδριακής μετάλλαξης η οποία δημιουργεί ήπιες ή και καθόλου ασθένειες, ενώ σε πιο σοβαρές περιπτώσεις τα αποτελέσματα μπορεί να είναι τελικά μοιραία.

Όπως είναι γνωστό τα μιτοχόνδρια περνούν στα παιδιά μόνο από τη μητέρα, ώστε να αποφεύγονται οι κληρονομικές επιβλαβείς μεταλλάξεις και οι νέες γενετικές παρεμβάσεις στοχεύουν ακριβώς εκεί. Στην αντικατάσταση δηλαδή των μιτοχονδρίων της μητέρας με άλλα υγιή. Εδώ αξίζει να σημειωθεί πως στα μιτοχόνδρια υπάρχουν μόνο 37 από τα γονίδιά μας, ήτοι το 0,2 του γενετικού μας υλικού.

Για την πραγματοποίηση αυτής της παρέμβασης, εφαρμόζονται δύο ειδών τεχνικές, και επεμβαίνουν στη μεν πρώτη στο στάδιο της εξωσωματικής γονιμοποίησης και στη δεύτερη στα πρώτα στάδια σχηματισμού του εμβρύου.

Στην σχετική ιστοσελίδα θα αναρτηθούν ερωτηματολόγια ενώ θα πραγματοποιηθούν δημόσιες συναντήσεις στο Λονδίνο και το Μάντσεστερ προκειμένου να δημιουργηθεί η πρώτη εντύπωση εν όψει μιας έκθεσης στην οποία θα παρευρεθεί ο γραμματέας Υγείας , Τζέρεμι Χαντ  την άνοιξη. Η ανάλογη διαβούλευση πραγματοποιείται από τη Δυετέρα εώς τις 7 Δεκεμβρίου.

Η αρμόδια της ρυθμιστικής αρχής για τα θέματα γονιμότητας Λίζα Ζαρντίν δήλωσε: «Αν αυτό επιτρέπεται και δεν έχουμε μια άποψη, αυτό θα έχει συνέπειες στο διηνεκές. Εφόσον έχουμε γενετική τροποποίηση θα πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι είμαστε χαρούμενοι, καθώς αυτό δεν αφορά εμάς, τα παιδιά μας ή ακόμα και τα εγγόνια μας, αλλά πολλές γενιές μετά που θα υποστούν τις συνέπειες».

Σε άλλη ερώτηση για το αν ο δότης θα πρέπει να διατηρεί την ανωνυμία του όπως και με την αντίστοιχη δωρεά αίματος ή θα μπορεί να έλθει σε επαφή με τα παιδιά που γεννήθηκαν από το DNA του όπως στις δωρεές σπέρματος ή ωαρίων η  Μαίρη Χέρμπερτ, καθηγήτρια βιολογίας της αναπαραγωγής συνεργαζόμενη με το Turnbull στο Newcastle απαντά: «Θέλουμε να κάνουμε τη διαφορά στις ζωές των ασθενών μας που ζουν με μιτοχονδριακές ασθένειες οι οποίες  μπορούν να επηρεάσουν σοβαρά την ποιότητα της ζωής τόσο των ασθενών όσο και των οικογενειών τους και μάλιστα για πολλές γενιές».

Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου