Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Γεωμαγνητικές καταιγίδες στη γη

Μια νέα μεγάλης ισχύος έκρηξη στον Ήλιο, που παρατηρήθηκε χθες, ήδη στέλνει καθ' οδόν προς τον πλανήτη μας ένα ακόμα κύμα ακτινοβολίας. Το ισχυρό ρεύμα φορτισμένων σωματιδίων του ηλιακού πλάσματος απειλεί να δημιουργήσει προβλήματα σε δορυφόρους, τηλεσκόπια σε τροχιά και σε διαστημικά σκάφη εντός του ηλιακού μας συστήματος, μάλλον όμως θα περάσει ''ξώφαλτσα'' από την ίδια τη Γη, σύμφωνα με τους επιστήμονες του διαστημικού κέντρου Goddard της NASA.

Τα ενεργειακά και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα του πλανήτη μας δεν φαίνεται να κινδυνεύουν. Οι επιστήμονες αναμένουν μόνο κάποιες μέτριες γεωμαγνητικές καταιγίδες που θα ξεκινήσουν από σήμερα και θα διαρκέσουν έως αύριο.

Η έκρηξη υψηλής ενέργειας, που εκτόξευσε στο διάστημα με μεγάλη ταχύτητα υλικό από το "στέμμα" του ήλιου, ανήκει στην μεγαλύτερη δυνατή κατηγορία "Χ" με βάση τη σχετική επιστημονική ταξινόμηση (ανάλογη της κλίμακας ρίχτερ στους σεισμούς), με συνέπεια δορυφόροι, τηλεσκόπια και άλλα διαστημικά σκάφη να δεχτούν μεγάλες δόσεις ακτινοβολίας, με όποιος κινδύνους αυτό συνεπάγεται για τα επιστημονικά όργανά τους.

Η νέα έκρηξη στον ήλιο είναι η δεύτερη της μέγιστης κατηγορίας "Χ" που λαμβάνει χώρα το 2012, γεγονός ενδεικτικό ότι ο ήλιος έχει "ξυπνήσει" πια για τα καλά από την πολυετή περίοδο ηρεμίας του. Η ηλιακή δραστηριότητα εμφανίζει ένα περιοδικό 11ετή κύκλο εξάρσεων και υφέσεων. Ο ήλιος βρίσκεται τώρα σχεδόν στο μέσο ενός ακόμα ηλιακού κύκλου και οδεύει για ένα νέο μέγιστο δραστηριότητας μέσα στο 2013, σύμφωνα με το Space.com.

H νέα ηλιακή έκρηξη σημειώθηκε σε μια τεράστια περιοχή του ήλιου, η οποία είναι τέσσερις έως πέντε φορές μεγαλύτερη από τη Γη. Ενεργοποιήθηκε στις 2 Μαρτίου και αναμένεται να εμφανίσει συνεχιζόμενη δραστηριότητα και τις επόμενες μέρες.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου