Σάββατο 3 Μαρτίου 2012

Τεχνητή γονιμοποίηση σε συνθήκες μήτρας

Σημαντική αύξηση των πιθανοτήτων επιτυχούς τεχνητής γονιμοποίησης πέτυχαν γενετιστές καταφέρνοντας να δημιουργήσουν στο εργαστήριο συνθήκες όπως εκείνες που υπάρχουν στη μήτρα κατά τη σύλληψη. Οι ερευνητές μιλούν για αύξηση των πιθανοτήτων επιτυχίας, σε ποσοστό που μπορεί να φτάσει το 40%, διατηρώντας και μόνο τέτοιες συνθήκες.


Η μέθοδος, που αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ στη Βρετανία, υπόσχεται όχι μόνο μείωση του κόστους για μια πολυπόθητη κύηση, αλλά κυρίως τη μείωση του στρες που νιώθουν οι γυναίκες από τις τυχόν επαναλαμβανόμενες αποτυχίες των προσπαθειών τους να κυοφορήσουν.

Στόχος των ερευνητών ήταν να αντιμετωπιστούν οι διαφορετικές συνθήκες που δημιουργούνται στη διαδικασία της τεχνητής γονιμοποίησης καθώς το έμβρυο δεν βρίσκεται συνεχώς στον δοκιμαστικό σωλήνα.

Κατά διαστήματα, μεταφέρεται κάτω από μικροσκόπια, οπότε αλλάζει «περιβάλλον», με αποτέλεσμα να κινδυνεύει. Για να λύσουν αυτό το πρόβλημα, οι ερευνητές κατασκεύασαν ένα εργαστήριο μέσα σε δοκιμαστικό σωλήνα, ή για να είμαστε πιο ακριβείς, μια σειρά δοκιμαστικών σωλήνων με ενσωματωμένα μικροσκόπια και άλλα όργανα. Ετσι οι συνθήκες διαβίωσης του εμβρύου παραμένουν σταθερές, όπως συμβαίνει όταν βρίσκεται στη μήτρα.

Η καθηγήτρια Μέρι Χέμπερτ που συνέβαλε στη δημιουργία του συστήματος δηλώνει πως αν και ως ιδέα δείχνει εύκολη, στην πραγματικότητα δεν είναι, καθώς η διαδικασία εξέτασης του εμβρύου χωρίς μετακινήσεις από τις τέλειες συνθήκες ήταν κάτι πολύ δύσκολο. «Σκοπός μας ήταν να διατηρήσουμε έμβρυα και ωάρια σε συνθήκες που μοιάζουν με εκείνες της μήτρας. Αυτό μας οδήγησε στη δημιουργία του συστήματος μέσα στο οποίο θα είναι εφικτές όλες οι διαδικασίες για την τεχνητή γονιμοποίηση, αλλά υπό σταθερές συνθήκες».

Η τελειοποίηση της μεθόδου έχει ήδη αποφέρει θεαματικά αποτελέσματα καθώς τα ποσοστά επιτυχούς κύησης έχουν αυξηθεί σε ποσοστό 40%, σε σχέση με την κλασική διαδικασία τεχνητής γονιμοποίησης. Ηδη μάλιστα, πολλές ανά τον κόσμο κλινικές τεχνητής γονιμοποίησης έχουν παραγγείλει ή και προμηθευτεί το «σύστημα» των ερευνητών του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου